Elco en Wijnanda van Burg zijn juni 2014 naar Papoea (Indonesiƫ) vertrokken. Zij werken namens stichting Lentera op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Truck is in Jayapura!

Begin dit jaar vroegen we u om steun om een truck aan te kunnen schaffen voor Lentera. Veel mensen hebben positief gereageerd en binnen korte tijd was het bedrag bij elkaar. We zijn hier verwonderd over - en de vrienden in Papua zijn erg blij dat zo de truck zonder lening aangeschaf kon worden.

Inmiddels is het zover: de truck staat in Jayapura. Dat had nog wel wat voeten in de aarde voor het zover was. De financiering kostte wat tijd: Lentera betaalde de helft zelf en de helft is door donateurs opgebracht. Daarvoor onze hartelijke dank! Vervolgens hebben we gekeken waar we het beste de truck konden kopen: was dat bij de dealer in Wamena, in Jayapura of in Jakarta? Alles op een rijtje zettend kwamen we tot de conclusie dat de lokale dealer nogal een flinke marge rekent en dat Jakarta de beste optie was. Dus de truck besteld. Dat is dan eigenlijk een kale truck: er moet nog een bak op en hij moet nog omgebouwd worden naar een 4x4, verstevigd worden met balken voor, achter en op de bak, een toolkit erop gebouwd, en dan moet hij gekeurd worden. Toen dat allemaal netjes gebeurd was kreeg ik weer een telefoontje uit Jakarta (zoals wel vaker tijdens dit proces): De truck is nu eigenlijk wat te lang geworden en past niet meer in een 30-voet container... En ja, hij is ook wat te hoog, dus je moet een container hebben die open is aan de bovenkant. U begrijpt al, dat betekent wat extra kosten. Dat kwam gelukkig ook snel weer goed. En nu staat de truck in de haven van Jayapura, na een paar weken op een schip. De jongens van Lentera gaan hem nu ophalen, net voordat Wamena wekenlang in lockdown gaat en er geen vluchten meer mogelijk zijn (vanaf Wamena naar Jayapura). Hopelijk blijft de weg wel open en kunnen ze binnenkort de eerste rit maken! 

En ja, ik had gehoopt zelf ook de truck te kunnen zien de komende week. Helaas gaat dat niet lukken. Mijn geplande reis naar Papua heb ik moeten annuleren, want Indonesië is opnieuw in lockdown en de regels zijn zo streng dat ik niet in Wamena kan komen. Helaas, maar laten we hopen en bidde dat het helpt om erger te voorkomen. Intussen zullen de Lentera collega's af en toe wel wat foto's sturen van hun avonturen met de vrachtwagen - we zullen u ook af en toe op hoogte houden over hoe het gaat.